Magyarország
Door: esthervdm
Blijf op de hoogte en volg Esther
05 September 2010 | Hongarije, Boedapest
Eigenlijk hebben we redelijk goed doorgereden, ondanks dat er af en toe een aardige hoosbui naar beneden kwam. Om een uur of 6/7 gingen we maar op zoek naar een hotel. Maar de dorpjes langs de A1 in Oostenrijk, zijn toch wel erg trukkerachtig. Uiteindelijk hadden we een kamer gevonden, mét eigen wc:p, in Ansfelden.
De volgende dag om half9 zaten we weer in de auto om de laatste 400 km af te leggen. Weer aardig wat regen onderweg, dus dat voorspelde niet veel goeds. Om half 1 kwamen we bij ons hotel aan, in het Pest gedeelte van Budapest, waar we gelukkig gelijk onze kamer in konden. Daarna ondanks de hevige regen toch de stad maar een beetje gaan bekijken...een droog moment zat er jammer genoeg niet in. Toevallig een heel leuk pleintje tegen gekomen (Liszt Ferenc tér) met allemaal hele hippe restaurantjes, met lange cocktailkaarten. &tegen jori's verwachting in kan je in Budapest overal lekker eten en krijg je geen grote lappen vlees met een dikke, witte vetrand;). De volgende dag was het gelukkig droog en zijn we naar het buda gedeelte van Budapest gegaan, naar de burchtheuvel. Waar je het burchtpaleis, de matthiaskerk en het vissersbastion kan vinden. Omdat dit een heuvel is, heb je erg mooi uitzicht over de Donau, de vele bruggen en Pest. Ook zijn we in het labyrint onder de burcht geweest, een grotten- en kelderstelstel van 1200 meter.
Voor de internationale studenten (erasmus studenten) worden allerlei activiteiten georganiseerd en van 1 t/m 4 september waren er hostelparties, waarmee je mee kan gaan naar een discotheek/kroeg o.i.d. Dus woensdagavond waren jori en ik mee gegaan, naar een soort van underground discotheek achtig iets, waarvoor je eerst 10 trappen op moest. Zag er wel heel apart uit en ook met wat andere studenten gepraat, dus was wel gezellig.
De Hongaarse tandempartner van Liza, een meisje wat vanuit nijmegen ook hier gaat studeren, was voor ons al druk op zoek naar een (gemeubileerd) appartement en ze had iets gevonden waar we wel een beetje haast achter moesten zetten en aangezien Liza er pas vrijdagavond zou zijn. Ben ik donderdagochtend met Jori, die tandempartner en de vrouw van de agency gaan kijken. Het appartement ligt vlakbij het hotel, dus gelukkig kende we de buurt al een beetje. Het appartement zit aan een hoofdstraat, er is een kleine ingang en dan kom je op twee binnenplaatsjes waaraan allemaal appartementen aan zitten. Bij het appartementje kom je binnen in de hal/woonkamer/keuken;) en daaraan zitten 2 kamers en een badkamer. Het is niet echt groot, maar de plafonds zijn zo’n 4 meter hoog, waardoor het wel ruim oogt. Dus heb ik besloten het maar gewoon te doen, ook omdat het appartement heel erg centraal ligt. Toen mee naar de agency om het contract te tekenen en borg en huur (in euro’s) te betalen. Daar zijn ze hier veel blijer mee omdat de euro veel stabieler is dan de florint.
Deze dag was het weer gelukkig een stuk beter en was er zelfs wat zon:D Daarom zijn jori en ik daarna naar Margaretha-eiland gegaan, een eiland in de Donau, wat eigenlijk één groot park is. Daar hebben we lekker in de zon gezeten en zo’n fietskarretje gehuurd en het eiland over gefietst. Vervolgens zijn we nog een keer naar het appartement gegaan om even goed te kijken. Onderweg kwamen we langs een enorm winkelcentrum, West End, waar we ook even naar binnen zijn gegaan en daar heb ik bij de mediamarkt gelijk maar even een waterkoker gekocht, aangezien die nog ontbrak in het appartement. Toen we voor de tweede keer in het appartement waren, zagen we dat het eigenlijk wel erg vies was. Er is geen afzuigkap, dus overal zat vet op en er was ook in geen maanden meer gestoft. ’S Avonds weer op dat plein gegeten, bij een lounge waar ze op alle muren hetzelfde behang hebben als wat m’n ouders sinds kort hebben.
Omdat ik liever niet de eerste nacht alleen in het appartement wilde slapen en jori toch niet voor z’n werk naar Oostenrijk moest maar naar Finland en dus al zaterdag weer naar huis ging. Besloten we het hotel een dag eerder te verlaten. Vrijdags was het weer ook weer aardig, dus zijn we naar het stadspark gegaan, wat achter het heldenplein ligt. Maar omdat we niet in het appartement wilde slapen als het nog zo vies was, hebben we duizenden forinten besteed aan schoonmaakmiddelen en zijn we ’s middags lekker gaan poetsen:p. ’S Avonds voor de laatste keer samen gegeten, ook een heerlijke chocolade soufflé als toetje genomen. Liza en haar vriend waren ondertussen ook in Budapest aangekomen en daar hebben we nog even een drankje mee gedaan. Maar omdat Jori de volgende dag alweer vroeg op weg wilde, het maar niet al te laat gemaakt.
Het bed was iets smaller dan we gewend zijn en ook wel iets harder, maar verder zijn we prima de nacht doorgekomen. Om 6uur ’s ochtends ging de wekker alweer, met jori mee gegaan naar de auto, die nog in de parkeergarage bij het hotel stond, hem uitgezwaaid en toen maar weer naar bed toe gegaan. Toen was ik dus uiteindelijk alleen, maar er moest nog genoeg schoongemaakt worden. Dus zaterdag weer verder gegaan met schoonmaken, want ook al is het klein, de schoonmaakklus was dat niet:p ’S avonds met Liza en haar vriend mee uit eten gegaan en daarna zijn we naar Szimpla gegaan, een heel aparte kroeg/discotheek/bioscoop, dit zag er echt heel bijzonder uit. Het was gedeeltelijk buiten, echt heel erg groot, overal waren planten, meerdere verdiepingen, meerdere ruimtes, heel anders dan je bij ons zou zien. Daar heb ik nog een tijd met een hongaar zitten praten, die me wel wilde helpen om m’n straatnaam goed uit te spreken. Na 100 keer en aardig wat gelach van zijn kant had ik het bijna onder de knie, maar toen hij het na 10 minuten weer vroeg, moet ik toegeven dat het er toch weer niet goed uitkwam. De klanken zijn hier zó anders, dus ik heb maar besloten dat ik in het openbaar zo min mogelijk straatnamen uit ga spreken:p
De straatnaam is trouwens Erzsébet körút (nummer 42, 2e verdieping, appartement 8b), dit is onderdeel van de ringweg door Budapest. Wij zitten precies tussen de pleinen Blaha Lujza tér en Oktogon in, de tram rijdt hier voor langs en die gaat vrijwel elke minuut. De kamers hebben een 2 persoonsbed, met 1 klein kussentje en een eenpersoons dekbed:p genoeg beddengoed en handdoeken, een kast, nachtkastje en bureau met stoel. In de woonkamer staat een eettafeltje met 2 stoeltjes, een erg mooie bedbank (die ze als het goed is vandaag komen stofferen), een gammel salontafeltje, een stoel, een tvkastje met tv. In de keuken is servies, erg schone pannen:s, een oven, fornuis, magnetron, tosti-ijzer en koelkast. In de badkamer is een douche/bad, een wastafel, wc en een wasmachine. Daarnaast is er een wasrek en een strijkbout en –plank. Dus eigenlijk zijn we overal van voorzien.
Morgen is de orientation day en kennismakingsactiviteit, dus dan gaat het allemaal echt beginnen. Hopelijk wordt het dan allemaal wat duidelijker qua studie gerelateerde zaken. Ook willen we van de week even naar de IKEA gaan, om wat leuke decoraties e.d. te kopen.
Ik zal van de week wel wat foto’s van het appartement maken en online zetten.
Iedereen bedankt voor de berichtjes, smsjes e.d.
Veel liefs Esther (is trouwens ook een Hongaarse naam)
05 September 2010 - 14:55
Inge:
Haaaj essie!!
Wat leuk allemaal! Klinkt supergoed! Ben benieuwd naar het appartement! Veel plezier daar komende week! Hoop dat de colleges en de mensen je bevallen daar!
XXXX Inge -
06 September 2010 - 10:11
Lisette:
Hé Esther!
Leuk verhaaltje! Fijn dat je goed bent aangekomen en dat je een appartement hebt gevonden! Veel plezier vandaag met de orientation day & hou ons op de hoogte, want ik ben erg benieuwd wat je allemaal gaat meemaken! Veel pezier!
Kus! -
07 September 2010 - 20:26
Merel:
Heee esther,
Klinkt helemaal niet verkeerd, dat Budapest!!! En heel fijn dat je zo snel een (mooi) appartement gevonden hebt! Nu weet ik het zeker... ik kom langs :-)!! Maar we contacten wel tegen de tijd dat je colleges begonnen zijn en je rooster wat duidelijker zijn..
Enjoy!
xx -
08 September 2010 - 07:33
T. Christa:
hoi esther ,
ik het al een aardige indruk van je eerste week gekregen. leuk om te lezen en fijn dat je lekker centraal in de stad woon. hopelijk wordt het een fantastische tijd. liefs van ons allemaal xxxxx